Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Töklámpás készítése

2007.12.28

Nagyszerű családi mulatság a lámpás faragása. A legmegfelelőbb a klasszikus narancsszín Jack O'Lantern fajtájú tök, melyből vegyünk jó kiállású - nagyméretű, sima felületű - darabokat. A töknek vágjuk le a tetejét - kalapját -, így könnyedén kikaparhatjuk a belsejét, a magokat is. Így tudunk az üregbe mécseseket tenni, hogy a lámpás világítson. A kívánt motívumot érdemes megrajzolni papíron, majd a tökre rajzolni és éles késsel megfaragni. A faragásnál érdemes mindig a kisebb részeket faragni előbb, és középről a minta külseje felé haladni: azaz előbb a szemet, majd a szemöldököt s így tovább. A nagyobb részeket pl. száj, érdemes nem egyszerre kivágni, hanem részletekben, így biztosan nem reped szét a tök. Ha olyan darab is kiesett a tökből, amit nem terveztünk, akkor fogpiszkálóra szúrva visszailleszthetjük.

Ha a mécses vagy gyertya minduntalan elalszik, akkor a tök vagy túl szeles helyen van, vagy nem elég nagyon a rések rajta, hogy elég levegő legyen az égéshez.
Tovább fog kitartani a töklámpás, ha azokat a felületeket, ahol vágás van, bekenjük növényi olajjal vagy petróleummal, vagy amikor nem használjuk - nappal -, vizes ruhát borítunk rá.

A tökfaragáshoz biztos kéz kell, a kisebb gyerek kedvét sem szegjük, ha ők közben kisebb tököket festhetnek, vagy dekorálhatnak, ehhez legyen otthon festék, ragasztó, őszi termések, bogyók, felhasználható zöldségek.
Fogpiszkálóval rögzíthetjük a mókás tökfej retek-szemét, almaszelet-fülét, zöldhagyma-haját, paprika orrát. A masszívabb "testrészek" rögzítéséhez kisebb kalapács is elkél, ebben segítsünk a gyerekeknek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.