Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dracula

2007.12.28
 

Drakula


Vlad Tepes --- Lugosi Béla
Vlad Tepes erdélyi vajda a meglehetősen gyér dokumentumok és a halála után keletkezett legendák szerint rettenetesen kegyetlen volt, ezért kapta a "dracul", azaz ördög jelzőt. Állítólag tíz-húszszezresével húzta karóba az embereket, kínlódásukat nézegetve étkezett, a legenda szerint még emberhúst is evett. fametszeteken a hóhér emberfejeket dobál egy kondérba és a vajda vigyorogva, elégedetten ül az asztalnál. Történészek szerint Mátyás királynak elege lett ebből és Visegrádba vitette, bezáratta, ezért 1456-1477-ig tartó uralkodását 12 év kettévágta. Törökök ellen is harcolt. Oroszok, magyarok és száz legendák terjesztették, míg 1488-ban megjelent Nörnbergben az első krónika róla.
A világhír 1897-ben érte el, amikor Bran Stoker írása Drakula néven megjelent Londonban. (Constable kiadó).
Most nagyon büszkék lehetünk, mi magyarok, hú, mert nélkülünk nem lenne Drakula. :)
Stoker hivatalnoki családban 1847-ben született, méghozzá Dublinban. Trinity koleszban tanult. Hamarosan tagja lett egy okkult, rózsakeresztes szervezetnek. Megismerkedett a rémtörténetek világával és a vámpírok valóságos tényei rettenetesen érdekelték.
Eloször Vámbéry Ármintól hallott Drakuláról, Széchenyi könyvtárból kölcsönzött krónikából, melynek címe Uan deme quaden thyrane Dracole Wyda. Vámbéry mesélt neki Erdélyről és Budapestrol is, sőt a paprikás csirkéről úgyszintén. :)
A könyvet az utolsó gótikus regénynek is hívják, valójában levelek, táviratok, dokumentumok gyűjteménye.
Cselekmény néhány mondatban: Drakula ingatlanokat akar vásárolni Londonban, ezért Jonathan Harker elutazik hozzá. Várkastélyt talál romosan és egy különös embert. Kiderül, hogy a gróf embereket rabol, vérüket szívja és rabságban tartja őket. Harker megmenekül, de közben Drakula is Angliába megy. Egyre több a haláleset. Harker és társai, köztük Van Helsing vámpírvadász visszakergetik a kastélyba a grófot, megölik. Happy End.
1930-ban Lugosi Béla játszotta a híres Drakula filmet.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.